CAN:s bibliotek

Brukarmedverkan : forskning med och om brukarmedverkan
Komihåglistan är tom
Vis
Hylla
  • Rapp.2178
Titel och upphov
  • Brukarmedverkan : forskning med och om brukarmedverkan
Utgivning, distribution etc.
  • Forte, Stockholm : 2015
Fysisk beskrivning
  • 8 s.
Serietitel - ej biuppslagsform
  • Forskning i korthet, ISSN 2001-4287 ; 5
Anmärkning: Innehållsbeskrivning, sammanfattning
  • Under senare år har brukarmedverkan uppmärksammats alltmer som en viktig del av forskningen. I detta nummer av forskning i korthet presenterar författarna forskning med och om brukarmedverkan. Flera vinster med brukarmedverkan finns beskrivna i den vetenskapliga litteraturen: Ökad förståelse för det aktuella forskningsfältet. Identifiering av angelägna frågeställningar. Rikare och djupare data. Nyskapande dimensioner i dataanalysen. Samt ökat förtroende för och förbättrad spridning av forskningsresultat. Forskaren ställs dock inför en rad utmaningar, inte minst av etisk karaktär. Brukarna kan uppleva att deras bidrag inte beaktas eller att deltagandet är påfrestande. Brukarmedverkan tar dessutom tid i anspråk och kräver extra resurser. Brukarmedverkan i forskning bör därför vila på vetenskaplig grund och vara kostnadseffektiv. Forskning med och om brukarmedverkan utvecklas såväl nationellt som internationellt. Ett exempel är att använda forskningscirklar för att stärka och utveckla brukarmedverkan i forskning. Angelägna kunskapsluckor att fylla är: Mer väldefinierad och enhetlig terminologi; Teoretisk förankring; Bättre kunskap om vilka brukare som bör engageras beroende på frågeställning och tillämpningsområde; Fortsatt utveckling av giltig metodik för utvärdering av forskning med brukarmedverkan. (Från sammanfattningen)
Term
Indexterm - Okontrollerad
Personnamn
Institutionsnamn
  • Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd Utgivare
*000      am a        a
*00128208
*008150602s2015    sw     e|     ||| 0|swe||
*24500$aBrukarmedverkan :$bforskning med och om brukarmedverkan /$c[Författare: Marianne Kylberg, Maria Haak, Agneta Ståhl, Erik Skogh, Susanne Iwarsson]
*260  $aStockholm :$bForte,$c2015
*300  $a8 s.
*490  $aForskning i korthet,$x2001-4287 ;$n5
*5208 $aUnder senare år har brukarmedverkan uppmärksammats alltmer som en viktig del av forskningen. I detta nummer av forskning i korthet presenterar författarna forskning med och om brukarmedverkan. Flera vinster med brukarmedverkan finns beskrivna i den vetenskapliga litteraturen: Ökad förståelse för det aktuella forskningsfältet. Identifiering av angelägna frågeställningar. Rikare och djupare data. Nyskapande dimensioner i dataanalysen. Samt ökat förtroende för och förbättrad spridning av forskningsresultat. Forskaren ställs dock inför en rad utmaningar, inte minst av etisk karaktär. Brukarna kan uppleva att deras bidrag inte beaktas eller att deltagandet är påfrestande. Brukarmedverkan tar dessutom tid i anspråk och kräver extra resurser. Brukarmedverkan i forskning bör därför vila på vetenskaplig grund och vara kostnadseffektiv. Forskning med och om brukarmedverkan utvecklas såväl nationellt som internationellt. Ett exempel är att använda forskningscirklar för att stärka och utveckla brukarmedverkan i forskning. Angelägna kunskapsluckor att fylla är: Mer väldefinierad och enhetlig terminologi; Teoretisk förankring; Bättre kunskap om vilka brukare som bör engageras beroende på frågeställning och tillämpningsområde; Fortsatt utveckling av giltig metodik för utvärdering av forskning med brukarmedverkan. (Från sammanfattningen)
*650 4$aResearch
*653  $aBrukarinflytande
*653  $aForskning
*7001 $aKylberg, Marianne
*7102 $aForskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd$4pbl$0382127
*852  $cRapp.2178
^
Det finns inga omdömen till denna titeln.
Klicka här för att vara den första som skriver ett omdöme.
Vis
Sänd till
Ex.namnStatusFörfallodagTillhörPlatsHylla
Ex1Tillgängligt CAN Rapp.2178